jdi na obsah

Nadžánrový elektronický hudební vizionář Psykovsky v Storm Clubu – 22.2.14

Obrázek

Psykovsky – ruská dark psychedelic ikona, producent a Dj, vizionář, který už dvě desetiletí posouvá hranice zvukového experimentátorství a nastiňuje jednu z možných cest, jakou se tato nekompromisně tvrdá, rychlá a smyslně temná odnož psychedelické hudby může v budoucnu vyvíjet. Zároveň se ale z jejích mantinelů rafinovaně vymaňuje a stylově ji ve všech ohledech přesahuje svým inovativním přístupem, ve kterém kombinuje základy tradičních postupů se zvukovým bádáním, kdy se hluboká psychedelie přestává vázat na ověřenou formu a rozplývá se do mnoha vrstev zdánlivě nekoordinovaných zvukových experimentů a syntetických ruchů, aby se záhy složila zpátky do razantní, brilantně čisté dynamiky.

Psykovského sety jsou přes svoji temnost pestré, nepředpokládatelné, s neočekávanými zvraty, vymaňující se konvenčnímu vnímání taneční hudby. Oscilují mezi alternativním psytrance a razantním technem. Rychlost se pohybuje v rozmezí 145 – 200 BPM.

Spolu s další zásadní postavou ruské dark scény – Kindzazou, vytvořil v roce 2005 Psykovsky duo OSOM, vydávající singly na vlastním labelu Osom-music (k poslechu na Youtube).

Na posledním albu, které přijede Psykovsky naprosto nečekaně představit i českému publiku, rozkládá každý zvuk nebo harmonii na křišťálově čisté spektrum snoubících se vrstev zvuků, kterými se proplétá temná linka abstraktního příběhu, vytvářejícího snové představy.

V Čechách hrál Psykovsky poprvé a zatím naposledy v roce 2001 na party v legendárním prostoru KD Milovice, na začátku formování československé psytrance scény, kde svým vystoupením přítomné šokoval a zároveň stimuloval, aby se teď, po letech vrátil už jako jeden z nejuznávanějších ale zároveň silně kontroverzních světových producentů dark music.

V žižkovském klubu STORM odehraje Psykovsky 22.2.2014 tříhodinový našlapaný set na nejkvalitnějším možném soundsystému Funktion one. Doplní ho pionýři české psyscény – Psyrix a MIM, spolu se slovenským live projektem Tripko & Smokey Quartz.

Celý prostor Stormu se promění v surrealistický vizuální trip fluorescenční výzdoba, 3D objekty a velkoplošný videoart, obsluhovaný polským umělcem Piotrem Sefarinem a českými Vjjemi Perplexem, Kashmirem a SHQ. V zadním traktu lze své tělo rozložit ve vyklidněném, prostorném hudebním chilloutu s psychedelickými dekoracemi, omamnou vůní a čajovnou.

15.01.2014 | lolla | novinky